Υγεία
Γιατί...η υγεία είναι πάνω απ' όλα!

ΕΠΟΧΗ IQOS
Ζούμε αναντίρρητα σε μία εποχή, κατά την οποία το κάπνισμα εξακολουθεί να συνιστά, αν όχι «μόδα», πάντως μία επιβλαβή συνήθεια μεγάλης μερίδας της σύγχρονης κοινωνίας.
Σύμφωνα με δεδομένα από πρόσφατη έρευνα, η οποία συλλέγει στοιχεία από τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μία ακόμη δυσάρεστη «πρωτιά» σημειώνεται για την χώρα μας, η οποία στο 36% των κατοίκων της αποτελεί «καπνίστρια-πρωταθλήτρια».
Ύστερα από τόσα χρόνια αγώνα πολυάριθμων οργανισμών και κινημάτων κατά του παραδοσιακού καπνίσματος, αλλά και προσπάθειας περιορισμού αυτού του εθισμού με αντικαπνιστικούς νόμους και κανόνες, που ανά περιόδους επιβλήθηκαν, έχει έρθει η στιγμή που όλοι αναρωτιόμαστε: Έχει νόημα, τελικά, ο επίμονος αυτός αγώνας; Μήπως η απόφαση για αποχή από αυτήν την μορφή εξάρτησης είναι κάτι περισσότερο προσωπικό, που απαιτεί ενδοσκόπηση και μάχη για αυτογνωσία; Ίσως. Η παράθεση, για ακόμη μία φορά σ' αυτό το άρθρο, των μειονεκτημάτων του τσιγάρου για την υγεία του ανθρώπου και όχι μόνο, πάντως, εκτιμάται πως δεν θα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό του φαινομένου.
Κρίνεται αναγκαία, ωστόσο, η ανάλυση ενός ζητήματος που πρόσφατα προέκυψε και το οποίο σχετίζεται με το κάπνισμα, εκείνου των νέων ηλεκτρονικών τσιγάρων που έκαναν εμφάνιση στην αγορά, των ονομαζόμενων ως IQOS. Πρόκειται για σειρά προϊόντων θερμαινόμενου καπνού και ηλεκτρονικού τσιγάρου, η οποία, αν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Ιαπωνία και την Ιταλία, μετατράπηκε σε ελληνικό «trend» μόλις πριν λίγους μήνες.
Βέβαια, τα IQOS δεν διατηρούν τον τίτλο του δημοφιλέστερου ή καλύτερου «πρωτοεμφανιζόμενου», αφού την ίδια σχεδόν στιγμή «λανσάρεται» στην ελληνική καπναγορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο μίας χρήσης .
Τόσο η πρώτη, όσο και η δεύτερη παραλλαγή ηλεκτρονικού τσιγάρου υπόσχονται ότι αποτελούν επιλογή λιγότερο επιβλαβή από το συμβατικό τσιγάρο, επικαλούμενα τον μικρότερο αριθμό τοξικών ουσιών που περιέχουν. Ωστόσο, νεότερα δεδομένα από μεγάλου εύρους μελέτες σε πραγματικό πληθυσμό χρηστών, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Metropolitan Hospital (https://www.metropolitan-hospital.gr), έδειξαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν παρόμοιες βλάβες με τα κλασσικά τσιγάρα, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και μεταβολική δυσλειτουργία.
Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που κατασκευαστές των νέων αυτών τσιγάρων υποστήριξαν, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει πιο εύκολη τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ δεν προκαλεί εθισμό. Παρόλ' αυτά, κανένα επιστημονικό σώμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν προτείνει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου για την διακοπή του καπνίσματος. Παράλληλα, αποδείχτηκε ότι 3 χρόνια σποραδικής χρήσης του είναι ικανά για να αναπτύξουν εθισμό, με αποτέλεσμα το άτομο να οδηγείται, τελικά, σε καθημερινή χρήση.
Ενδεικτικό της πληθώρας επιπτώσεων που εμφανίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τους χρήστες είναι το γεγονός απαγόρευσης τους σε Ινδία, Βραζιλία, Σιγκαπούρη, Μεξικό και Ταϊλάνδη, ήδη από το 2019.
Τι κερδίζει, λοιπόν, κανείς, αν επιλέξει την νέα αυτή γενιά τσιγάρων έναντι των παραδοσιακών; Στην πραγματικότητα, τίποτα. Όπως φαίνεται, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν ένα εμπορικό «παιχνίδι» της εποχής, που στοχεύει στην παραπλάνηση, κυρίως, των νεότερων σε ηλικία ατόμων, τα οποία εμφανίζουν έντονες τις ανάγκες της αποδοχής από τους συνομηλίκους και της ενσωμάτωσης σε κοινωνικές ομάδες και παρέες . Πρόκειται για μία ακόμη εκμετάλλευση του συναισθηματικού κόσμου του ανθρώπου στον βωμό του χρήματος και του κέρδους.
Δημοσιεύτηκε: 14/06/2025